Het is nu 23 okt 2021 12:07

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
 Pagina 1 van 1 [ 5 berichten ] 
 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Loonverlies voor zieke parlementsleden op komst?
BerichtGeplaatst: 21 sep 2021 10:56 

Geregistreerd: 05 jun 2008 11:23
Berichten: 56163
Citaat:
Alle partijen in het Vlaams Parlement zijn bereid om er op korte termijn voor te zorgen dat parlementsleden gedurende lange periodes van ziekte niet meer hun volledig loon ontvangen. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Er wordt nog even gewacht op een juridisch advies dat volgende week komt, maar het Vlaams Parlement wil daarna het gaspedaal indrukken.

Dat Sihame El Kaouakibi nog steeds haar volledige loon krijgt als parlementslid, terwijl ze alweer een ziektebriefje heeft ingediend, hangt het Vlaams Parlement danig de keel uit. En kijk, er lijkt nu ook op korte termijn iets te zullen veranderen.
...
Maar op het Uitgebreid Bureau van gisteren - waar alle fractieleiders en parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) aanwezig waren - stelde Vooruit voor om alvast 1 zin te wijzigen in het reglement. De partij wil dat zieke parlementsleden, net als gewone werknemers, na 30 dagen terugvallen op 60% van hun wedde - wat nog steeds neerkomt op zo'n 3.600 euro netto. Groen en Vlaams Belang steunden het voorstel, Pvda was eerder al voor en uit een belronde van onze redactie blijkt dat ook de meerderheid nu bereid is zich achter het voorstel te scharen.
Volledig artikel HLN
Het mag van mij nog strenger zijn. Een volksvertegenwoordiger/parlementslid zijn job is het volk vertegenwoordigen, als die niet meer in staat is om dat te doen, moet die op korte termijn vervangen worden. En dan mag die voor mijn part zelfs meteen op een minimum-ziekte-uitkering vallen.
Iemand die op (grootschalige) fraude betrapt wordt, mogen ze ook meteen op non-atief zetten, met een minimum werkloosheidsuitkering. Als achteraf uit onderzoek blijkt dat het gesjoemel toch nog volgens de regels bleek, kunnen ze nog altijd één of lange procedure opstarten om dat loon alsnog betaald te krijgen. Maar ja, ze hebben allemaal wel van die winstgevende constructies, zo ver zullen ze dus nooit gaan, ze zouden in hun eigen vel snijden :roll: ._________________
Judging a person does not define who they are
It defines who you are.
Offline
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Loonverlies voor zieke parlementsleden op komst?
BerichtGeplaatst: 21 sep 2021 16:51 

Geregistreerd: 05 jun 2008 11:23
Berichten: 56163
Citaat:
Tot 240.000 euro uittre­dings­ver­goe­ding: “Dit is veel flagranter dan doorbeta­len van ziek parlements­lid”

Er lijkt in het Vlaams Parlement consensus te zijn om parlementsleden na dertig dagen ziekte te laten terugvallen op 60% van hun loon. Maar voor werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent, mag ook de uittredingsvergoeding op de schop: “Als een politicus vandaag het parlement verlaat, dan blijft zijn vergoeding nog tot 24 maanden doorlopen. Met een brutoloon van zo’n 10.000 euro per maand kan de totale vergoeding dan oplopen tot 240.000 euro.”
Volledig artikel HLN
Dat is iets wat ze nooit uit zichzelf zullen afschaffen. Er is ook geen enkele reden waarom die een uittredingsvergoeding zouden moeten krijgen, in het slechtste geval zouden ze een werkloosheidsvergoeding moeten krijgen. En die werkloosheidsvergoeding, mag ook meteen een minimumuitkering zijn, het kan echt geen kwaad dat ze een klein beetje de realiteit van de gewone mensen meemaken..._________________
Judging a person does not define who they are
It defines who you are.
Offline
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Loonverlies voor zieke parlementsleden op komst?
BerichtGeplaatst: 21 sep 2021 23:25 
Je kan het bekijken als een job van bepaalde duur zodat ze tegen de einddatum zelf een andere functie of job kunnen zoeken. De regeringsvorming zal dan een pak sneller gaan anders hebben we geen bestuur meer. En de meeste parlementsleden hebben tegen die tijd zeker wel een ander goedbetaald jobke gevonden in de privé zoals de meesten nu al mandaten(al dan niet betaald) hebben bij bedrijven.


  
 
 Berichttitel: Re: Loonverlies voor zieke parlementsleden op komst?
BerichtGeplaatst: 28 sep 2021 14:49 

Geregistreerd: 05 jun 2008 11:23
Berichten: 56163
Citaat:
Het Vlaams parlement kan dan toch geen controlearts sturen naar Sihame El Kaouakibi, dat verneemt VTM NIEUWS. Zieke parlementsleden zouden na een maand wel al tot 40 procent minder inkomsten krijgen via een omweg: de onkostenvergoeding inhouden.

Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi zit al een jaar ziek thuis sinds de fraudezaak rond onder meer haar dansbedrijf Let’s Go Urban losbarstte. Telkens met een ziektebriefje en dus met behoud van haar parlementaire wedde: om en bij de 5.700 euro netto. Het parlement wou een controlearts sturen om te weten of El Kaouakibi echt ziek is, of toch wettig afwezig is. In juni werd al een juridisch advies besteld om te bekijken of dat mogelijk was. Niet evident, want er is geen werkgever-werknemer-relatie tussen een parlementslid en het parlement. Het blijkt nu ook juridisch zo goed als onmogelijk te zijn. Het Vlaams parlement is niet de werkgever van de parlementsleden, die een mandaat van het volk krijgen om hun job uit te voeren.
Volledig artikel HLN
Het lijkt me nogal eenvoudig om haar gewoon geen wedde meer te geven: ze krijgt een mandaat van het volk om haar job uit te voeren, maar ze voert niks uit: geen job, geen wedde. En waarom iemand die zijn job niet uitoefent nog wel een onkostenvergoeding zou moeten krijgen, is me ook een vraag.
Anders moeten ze maar ff aan het volk vragen of ze haar nog willen, maar dat is natuurlijk gevaarlijk, want het volk zou dan ook ineens kunnen zeggen dat ze andere politiekers ook weg willen :mrgreen: ._________________
Judging a person does not define who they are
It defines who you are.
Offline
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Loonverlies voor zieke parlementsleden op komst?
BerichtGeplaatst: 29 sep 2021 20:12 
Het is niet te begrijpen dat men geen controlearts kan sturen. Op deze manier kan die dat nog jaren volhouden.


  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
 Pagina 1 van 1 [ 5 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 2 gasten


Je mag nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar: